Патронен празник на училището

Патронен празник на ИНУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Долни Дъбник
153 години от първия училищен звънец!

В деня на братята просветители Кирил и Методий - 11 май, ученици, учители и родители, отбелязаха с тържествена програма 153 години от създаването на НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ" -гр. Долни Дъбник.

Днес е 11 май - ден на братята Кирил и Методий! Ден, в който НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Долни Дъбник, чества своя Патронен празник! Горди сме, че училището носи името на великите първоучители и светци, създатели на славянската азбука и писменост! Днес отбелязваме 153 г. от съществуването на начално училище в нашия град! Събрали сме се да отдадем изразим своята признателност и почит към делото на светите братя Кирил и Методий. В този ден, погледите ни са устремени в бъдещето, но за да вървим напред си даваме равносметка за постигнатото.

Изказвам своята сърдечна благодарност към екипа от педагогически специалисти в училището за положения труд. Благодаря и на служителите, които всекидневно се грижат за приветливите класни стаи и училищни дворове, където учениците учат, творят, спортуват. Благодаря на Кмета на общината – г-н Иван Ветов и ръководството на община Долни Дъбник за положените усилия и грижа за образованието на учениците в нашия град! Благодаря на всички родители и на членовете на Обществения съвет за подкрепата в съвместните дейности за децата им, за доверието и съпричастността към училищния живот. Нека примерът на славянските първоучители – братята Кирил и Методий ни води в трудностите и вдъхновява за успехи. Техните имена се записват със златни букви на страниците на човешката история. Животът и делото им слагат отпечатък на целия славянски свят. Когато народът ни е тънел в мрак и непросветеност, двамата братя създават азбуката, за да може да пишем историята си като народ – народ велик, мъдър, с борбен дух, смел и обичащ, народ готов на саможертва, подвизи и труд, за да има я има и пребъде създадената през лятото на 681 г. от хан Аспарух държава – БЪЛГАРИЯ.

Празника уважиха с присъствието си г-н Ивайло Николов - зам. кмет , г-жа Наталия Ненчева гл. експерт "Просвета, култура и спорт" и г-жа Лилия Кирилова - родител , г-жа Деница Савова - учител от СУ "Христо Ботев". Сред тържествената атмосфера, изпълнена с песни и танци, бе спазен и ритуала по предаване на знамето, който е превърнат в традиция. Вълнуващ момент бе изпращането на четвъртокласниците с пита, мед и здравец. Гордост за всички бе награждаването на победителите от Шести Национален конкурс "СУПЕР СТЕМ" в раздел Технологии - Грамота за първо място и златен медал получиха Никол Йорданова, Владимир Ангелов, Галинка Валентинова, София Петрова и Александра Вълова.

Честит празник, нека всички гордо носим името НУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Долни Дъбник.

ВАНЯ ПЕТКОВА - ЙОТОВА - ДИРЕКТОР ИНУ